De CD REAL PEOPLE is uitgegeven bij EWM records
met nummer: EWM 75356 (www.EWM-MUSIC.com)
maar ook via mij verkrijgbaar door (vanuit Nederland) 17 euro over te maken
op giro 2489639 o.v.v. real people
 

Herbert de Jonge Quartet

Esmée Olthuis
Arjen Gorter
Charles Huffstadt        
Herbert de Jonge

sopraan- en altsax
contrabas
slagwerk
piano en composities

Deze fantastische band speelt en improviseert op de composities van Herbert, die zich laat inspireren door de Europese klassieke muziek en de heartbeat van de jazz. De composities zijn voor deze band geschreven en zijn zo opgebouwd, dat er een organische verbinding ontstaat van het gecomponeerde en het geïmproviseerde. De muziek varieert van traditioneel tot abstract en van sober, stemmig tot zeer dynamisch.

Er wordt onderzocht, hoe de kracht van het moment muzikaal vorm te geven. Niet zozeer door het vertoon van "chopmuscles" (ook al worden ze niet uit de weg gegaan), maar door te luisteren en door bij de openheid van het moment te blijven. Dit resulteert in een rijke luisterervaring naar geïmproviseerde muziek, waarbij een gelijkwaardige rol van de instrumentalisten vanzelfsprekend is.

                                                                          

Herbert de Jonge  (componist en pianist) over zijn nieuwe band:

Ik had de behoefte aan een band die niet keurig een liedje speelt en dan begint te improviseren. Je moet het verschil tussen de compositie en de improvisatie haast niet kunnen horen; dan is de compositie (en natuurlijk ook de improvisatie) geslaagd. En verder moet iedere muzikant zelfstandig zijn, in z’n eentje de zaal kunnen vullen. Esmee, Arjen en Charles zijn alle drie meesters in de geconcentreerde creativiteit. Zij vragen van mij degelijkheid en durf en zij geven mijn muziek armen en benen.

Esmée Olthuis (saxen) heb ik gevraagd om haar spirit en diepgang. En natuurlijk om haar gevleugelde toon en techniek en niet te vergeten haar focus en werklust.

Arjen Gorter (contrabas) is totaal ongehinderd door zijn grondige kennis van de traditie. Zijn spel heeft niets kunstmatigs. De sprankelende eenvoud en creativiteit die overblijft is meesterschap, geboren uit liefde voor muziek.

Charles Huffstadt (drums) heeft gevoel voor roots, ruimte en eeuwige tijd. Deze lichtvoetige geweldenaar weet dat er alleen winst te behalen valt uit juist je helemaal geven in je creativiteit.”

 

 


Herbert de Jonge - Home